10 tipp, hogy felpörgesd a motivációdat

  1. Jutalmazd magad valami aprósággal minden gyakorlás után! A nagyobb próbatételek után pedig engedj meg magadnak egy igazi ünneplést.
  2. Ha nem szeretsz nyelvet tanulni, kösd össze olyasmivel, amit szeretsz! Például főzz, fuss, kondizz, barkácsolj (helyettesítsd be a saját hobbiddal) más nyelvű YouTube-videók alapján. Olvass cikkeket, keress weblapokat olyan témákról, amikről magyarul is olvasnál.
  3. Válaszd a napnak azt a részét a gyakorlásra, amikor amúgy is a legtöbb energiád van! Jöhet pár szókártya vagy egy sorozatrész a reggeli kávéd mellé? Vagy inkább este tíz után dobnád el az agyad egy rajzolós naplóírásra az új nyelven? Ha hétközben nem vagy formában, inkább ne gyötörd magad: többet ér ugyanannyi idő hétvégén.
  4. Ugyanígy: keresd meg a kedvenc gyakorlós helyedet akár a lakásod egyik sarkában, akár kint a szabadban! Könnyebben hangulatba tudod magad hozni a fókuszáláshoz, ha társul az ottlét élménye a gyakorlással.
  5. Ha egyedül nem megy, keress gyakorlótársat (study buddy /  accountability partner). Nem kell tanárnak lennie: elég, ha azonos szinten vagytok, és tudjátok egymást biztatni. De ugyanúgy taszigálni is, ha valamelyikőtök időnként belustul.
  6. Ha nem szereted, de tudod, hogy hasznos: kezeld úgy, mint egy edzést! Futni is sokan azért járnak, mert nem a futást szeretik, csak egy bárhol könnyen elérhető sportot látnak benne, amivel kipipálható az egészséges életmód.
  7. Alakíts ki egy szokást (például minden szerda este angolozás; minden reggeli kávé mellé egy szótanuló app), ami egy idő után rutinná válik, és már automatikusan eszedbe fog jutni, hogy csináld.
  8. Neked is kevés időd van magadra? Legyen a nyelvgyakorlás az énidőd! Mindegy, hogy mit csinálsz – filmet nézel, naplót írsz, olvasol – de legyen jutalom, hogy megteheted, és csak magadra szánod ezt az időt, hogy kikapcsolj és rendezd a gondolataidat.
  9. Ha vegyesen kell szeretem és nemszeretem dolgokat gyakorolnod, kezdd a muszáj-feladattal, és mindig jutalmazd magad utána egy olyan tevékenységgel, amit örömből csinálsz! Például 15 perc nyelvtanozás után betolhatsz egy 15 perces utazós videót.
  10. Amikor gyűlnek a felhők, és elmegy a kedved, emlékeztesd magad az eredeti álmodra, amiért elkezdted! Ki volt az, aki inspirált vagy elindított az úton, hogy nyelvet tanulj? Hova szeretnél eljutni vele? Hogyan képzeled el magad a jövőben, amikor már elérted a célod?

+1. Ne feledd: a motiváció nem más, mint érzelmi energia. Pont ezért ne is várd, hogy állandóan ugyanazon a szinten leszel. Néha fáradtabb vagy kedvetlenebb vagy, máskor meg pörögsz és alig akarod abbahagyni: ez a motiváció természete. Egyszerűen csak fogadd el: a kilengések természetes dolgok, csak szörfölj a hullámokon. Ha éppen van hullám, vitesd magad vele, és élvezd. Ha meg nincs, tegyél érte, hogy megjöjjön a kedved (a fenti tippekkel), vagy pedig pihentesd az egészet. Vajon mikor kezd el hiányozni? 🙂

+2. Gondolj úgy a nyelvvel való kapcsolatodra, mint egy barátságra. Ha sok időt töltesz egy barátoddal, megismeritek egymást, és egyre gazdagabb élmény lesz együtt lenni. Ha pedig már sok közös idő van a hátatok mögött, akkor már belefér az is, hogy időnként lazábbra veszitek a kapcsolatot. (Aztán fél év után ugyanott folytatjátok a beszélgetést, ahol abbahagytátok.) Viszont ha már az elején sok a kihagyás, akkor az egy elhanyagolt, tartalmatlan kapcsolatra fog emlékeztetni: olyanra, amikor csak a bűntudat hajt, hogy kötelességből fussunk össze néha. Nálad hogy van ez? Mik a közös pontok közted és a nyelv-barátod között?

Hozzászólás