Hányféle módon vagy intelligens?

Rosszabb napokon azt mondjuk a nyelvtanulásra: “én ehhez hülye vagyok, úgysem fog menni”. Optimista napokon meg azt: “mindenki jó valamiben - a nyelvtanom pocsék, de legalább tudok kommunikálni”. Eközött a két véglet között szoktunk legtöbben ide-oda sodródni. Nézzük meg, mi lehet erre a megoldás! Azt már tudjuk az előző részből, hogy az agyunk szöveges, képi,Bővebben: "Hányféle módon vagy intelligens?"

Egy elfelejtett “izmunk”: a memória

A mai teendőim. Projekthatáridők. Meddig van leárazás? Hova raktam megint a szemüvegemet, a forgalmit, a lakáskulcsot? Te jó ég, mi is kell még a boltból a sütihez? Ma van a születésnapja, vagy tegnap volt? Kinek is kell még válaszolnom chaten, emailben, telefonon…? Ismerős kérdések? És ugye, ez még csak egy laza kóstoló abból, hogy aBővebben: "Egy elfelejtett “izmunk”: a memória"

Motiváció: aranybányán ülünk, csak nem tudjuk

Miért csináljuk az egyik dolgot örömmel, és a másikat miért nem? És ha egy ideig félünk is valamitől, honnan jön a bátorság, hogy aztán mégis csináljuk? Ez a motiváció: az energia, ami hajt minket, hogy bármit is csináljunk. Japánul egyébként pont így nevezik: yaruki, azaz “csináláshoz való erő”. Mindenkit más mozgat meg: ami neked muszáj,Bővebben: "Motiváció: aranybányán ülünk, csak nem tudjuk"

5. Használd is, amit tudsz!

Te is azok közé tartozol, akik rengeteg energiát fektetnek a gyakorlásba? Sorozatokat nézel, könyveket olvasol, nyelvtanozol, kipróbált szótanulási módszereid vannak, viszont a való életben ritkán használod a nyelvet. Sok magyarázat van: nincs kivel beszélnem; nem szükséges semmihez a nyelv; nincs különösebb célom vele; vagy pedig pont lenne, csak épp hiányzik a motivációm és a bátorságom,Bővebben: "5. Használd is, amit tudsz!"

4. Gyakorolj értelmesen és örömmel!

Ha olvastad a harmadik alapelvet, akkor már tudod, mennyire fontos kiválasztani, hogy mit akarsz megtanulni, és arra ráfókuszálni. Ha anno az iskolában kétségeid támadtak, hogy mire is kellene koncentrálnod, akkor a tanárok általában helyreraktak: “Hétfőn témazáró lesz a feltételes módból, tessék addig begyakorolni!”. Rendben… de miért veszik egyértelműnek, hogy tudsz jól gyakorolni? Hogyan állj neki?Bővebben: "4. Gyakorolj értelmesen és örömmel!"

3. Tudd, hogy mit tanulsz!

Most már tudod, milyen komoly alapot ad a nyelvtanulásodnak az időben és térben kimaxolt belemerülés, különösen akkor, ha érthető is számodra. De honnan tudhatod biztosan, hogy fejlődsz? Melyik szinten milyen nyelvtant és szókincset sajátíts el? Nézzük a harmadik alapelvet, ami megadja a választ! A nyelvtan igazából egy kód, amit fel kell törnünk Az életre vagyBővebben: "3. Tudd, hogy mit tanulsz!"

2. Minden szinten a neked megfelelő nyelvi táplálék

Ha rendszeresen belemerülsz a nyelvbe, akkor rengeteg információ kezd el beáramlani a tudatodba, ráhangolódsz a nyelvre, és kialakul egy érzelmi viszonyulásod hozzá. Viszont a szöveg óriási részét még nem érted, és most nincs annyi időd játszani a nyelvvel, mint gyerekkorodban. Hogyan tovább? Belemerülés Olaszországban: erről a közlekedési tábláról máris 4 új szót megtanultam A memóriánkhozBővebben: "2. Minden szinten a neked megfelelő nyelvi táplálék"

1. Merülj bele – és engedd, hogy hasson rád a nyelv!

Gondolkodtál már azon, hogyan sajátítottad el kisgyerekként az anyanyelved? Valószínű, hogy nem kellett hozzá nyelvtankönyv - sőt, megkockáztatom, hogy a felnőttek tanárkodási kísérletei ("hát-tal nem kezdünk mondatot"; nem "eszek", hanem "eszem") is nagyrészt leperegtek rólad. Cserébe volt rengeteg játék, szabad volt hülyeségeket beszélni, új szavakat kitalálni, vicces hangokat kiadni, hibásan próbálkozni... És ami a legfontosabb:Bővebben: "1. Merülj bele – és engedd, hogy hasson rád a nyelv!"

5 dolog, amit feltétlenül csinálj, ha nyelvet tanulsz

Korábban már írtam róla, mennyire fontos, hogy nyelvtanulóként te is el tudd dönteni, érdemes-e időt és pénzt szánni egy bizonyos tanulási módszerre, és ne csak a hiedelmeidre támaszkodj. De hogyan tudod önállóan megítélni, hogy célravezető-e a módszer, amivel tanulsz? Ebben a bejegyzésben segítségül hívunk pár szakfogalmat, és belenézünk a nyelvtanulási módszerek gépházába, hogy megtudd, miBővebben: "5 dolog, amit feltétlenül csinálj, ha nyelvet tanulsz"

Melyik a legjobb nyelvtanulási módszer?

Ahányan vagyunk, annyiféleképpen szeretünk nyelvet tanulni. Ráadásul mindenki más módszerre esküszik, hogy sikerre vezet. De melyik az IGAZI? Először egy kis gondolatjátékra invitállak: Szerinted milyen a “jó” tanulás? Téged például rá lehetne venni, hogy beülj egy csoportos órára? Vagy inkább magántanárt keresel? Vagy nem is vesződsz a bejárkálással, és rögtön online nézel szét? Esetleg csakisBővebben: "Melyik a legjobb nyelvtanulási módszer?"